Artikelindex

Op zoek naar bepaalde informatie, maar niets gevonden? Of juist teveel resultaten, zodat u zelf de informatie moet filteren? In dit artikel geven we tips om effectiever gebruik te maken van de zoekmachine.

Zoeken kan op verschillende manieren. We onderscheiden de volgende strategie├źn:

  • Van grof naar fijn. Hierbij begint u met een overkoepelend begrip en vervolgens perkt u de zoekopdracht steeds verder in. Deze strategie is zinvol als u op zoek bent naar algemene informatie over een onderwerp of als u in het begin nog niet precies weet wat u zoekt. Voorbeeld: u start met het zoekbegrip risico-analyse.
  • Van fijn naar grof. Bij deze strategie begint u met een zoekopdracht die zo precies mogelijk geformuleerd is. Leidt de opdracht niet tot het gewenste resultaat, dan kunt u het zoekbegrip uitbreiden. Gebruik deze strategie als u op zoek bent naar specifieke informatie over een bepaald onderwerp. Voorbeeld: u start met de zoekbegrippen studierapport iia positie interne auditing nederland.
  • De gulden middenweg. Hierbij begint u met twee begrippen en aan de hand van de eerste resultaten bepaalt u of de zoekopdracht ingeperkt of uitgebreid moet worden. Voorbeeld: u begint met de zoekopdracht: voorziening onderhoud.

Voordat we de verschillende zoekmethoden bespreken, geven we eerst enkele tips over het gebruik van leestekens. Om verschillende zoekbegrippen of commando's te scheiden, gebruikt u een spatie. Andere leestekens, zoals het min-teken, de dubbele punt en het aanhalingsteken, volgen direct voor of na het zoekbegrip of commando.